Dam
Referat: Ytterby IS - Sjömarkens IF
Ytterby IS - Sjömarkens IF 4-1 (efter förlängning)
2019-05-11 09:50, Dam
Stora glädjescener efter att segern säkrats genom 120 minuter gastkramande fotboll.
I tisdags gjorde Sjömarkens IF resan från Borås och Division 1 och landade på Yttern för att spela den första omgången av Svenska Cupen. Vi mötte upp med en härlig kämpaglöd vilket gjorde tisdagskvällen till en spännande och dramatisk afton. Efter nittio minuter var ställningen 1-1, men efter ytterligare trettio så var det 4-1 till oss på måltavlan och avancemanget var säkrat!
Senast det spelades Svenska CupenYttern var för knappt fyra år sedan då Jitex BK var på besök. Denna gång var alltså motståndet Sjömarkens IF, och om dessa visste vi egentligen ingenting på förhand. Vi såg till att sätta fart direkt för att se hur långt det skulle räcka, och det visade sig räcka en hel del. Känslan var att vi under matchens första halvtimme hade bra kontroll på matchen och kunde dels komma till många anfall, men också störa motståndarna i deras uppspel för att vinna bollen högt. Bästa chansen fick Alice Åkerström när hon vände runt och kom till avslut vid den första stolpen, men deras målvakt kunde rädda.

Sista tio minuterna av halvleken tillhörde bortalaget som började spela fotboll runt vårt straffområde. Det resulterade i två riktiga kanonskott. Det första stoppade Lisa Karlsson på ett uppoffrande sätt, men det andra small in i nät och gav Sjömarken ledningen till pausvilan. Något vi bestämde oss för att ändra på under matchens senare halva.

Andra halvlek bestod av en jakt för att få till ett mål eller två, men det skulle dröja till den sjuttionde minuten innan det var dags för glädjevrål. Det var då som en boll damp ner i den bortre delen av straffområdet där Julia Cederberg på ett fantastiskt fint sätt mötte upp med en halvvolley som tog bollen på en resa till den bortre burgaveln. Ett fantastiskt avslut i ett svårt läge.

Samtliga förståsigpåare vid bänken var övertygade om att målet skulle fylla oss med energi men reaktionen kom snarare från bortalaget som började få mer att säga till om i matchens slutskede och Mimmi Carlsbogård fick göra ett par fina räddningar för att hålla ställningen intakt.

1-1 efter fulltid innebar förlängning, och på ett sätt som jag själv inte riktigt kan relatera till så tycktes vår trötthet vara som bortblåst. Emma Premberg och Amy Kinell hade redan fyllt på med energi från bänken, och ytterligare en sådan dos levererades av Matilda Cederberg när hon byttes in vid förlängningens start.
Under den första förlängningskvarten gjorde  vi ett mål när matchens lirare i form av Frida Nilsson vek in en frispark från ett centralt läge precis utanför straffområdet.

Till den andra kvarten så fortsatte vi bara att springa och skapade tid och utrymme för varandra. Vårt tredje mål är en riktig läckerbit där åtta av elva spelare på planen är inblandade med bollen vid fötterna. Det startade med ett uppspel på högerback och via spelvändning hamnade bollen hos Julia på vänsterkanten som snurrade bort sin motståndare för att sedan bryta in i planen. Hon hittade vidare till en diagonalt löpande Amy som serverade Alice ett inlägg längs backen. Vid det här ögonblicket var samtliga så uppspelta att man knappt kunde andas och stå upp samtidigt, men Alice tycktes vara helt lugn när hon rundade målvakten för att sedan skicka in bollen i öppet mål. Ett fantastiskt mönsteranfall från början till slut.

En sista klick grädde på moset skulle serveras i matchens absoluta slutskede då Matilda Cederberg var först på returen efter att Frida prickat ribban. Hon satte bollen i mål från nära håll och fastställde slutresultatet 4-1!

En fantastisk laginsats under 120 minuter säkrade vidare spel i Svenska Cupen och det var enormt häftigt att se hur vi spelade fotboll för varandra under långa stunder av matchen. Ett stort tack riktas också till publiken på plats som bidrog till att göra det här till en tisdag utöver det vanliga.