Förlust mot Lerums IS i höstpremiären
2016-07-30 19:08
Målen för Lerum 1-0 i 75 minuten och 2-0 i den 90 minuten
Lerums IS - Ytterby IS 2-0 (0-0)

Det blev förlust i den tuffa höstpremiären borta mot Lerums IS. Slutresultatet 2-0 och båda målen tillkom sista kvarten. Jag som ska skriva om matcherna nu i höst heter Frans Kozak och har tidigare varit målvaktstränare i klubben.

Måste också få tacka Anna Kultije som ställt upp för klubben på ett förträffligt sätt under vårsäsongen och skrivit referaten på alla matcherna. Hon var även och tittade på matchen idag. Det bevisar vilket STORT YIS hjärta som finns i den familjen :)

Höstpremiär

Dags för höstpremiär och ett laddat Ytterby IS mot hemmagänget Lerum på ett mycket blåsigt Aspevallen vars gräsmatta ser mycket inbjudande ut. Det blåser en kraftig sidvind. Alltid blåsigt där när jag varit och tittat på fotboll.

Första halvleken.

Redan i den första matchminuten kommer Lerum igenom Ytterbyförsvaret på vänsterkanten. Chansen avslutas med ett skott högt över av forwarden. YIS kommer in i matchen med ett fint anfall i den 5:e minuten som avlutas med ett skott av Daniel Lohm strax utanför målramen. Några minuter senare erövrar YIS bollen med ett fint press spel på högerkanten. Några fina pass och inspelet framför målet täcks ut till hörna. Hörnan plockar dock Fredrik Mellberg i hemmaburen lätt i luften.

Två Ytterbyspelare blir liggandes i matchminut 15 efter kollisioner. Efter omplåstring är de åter i spel.

Sammanfattningsvis om den första kvarten kan sägas at YIS spelarna ser mkt pigga ut i benen och försöker spela boll med kombinationer. Lerum spelar som de alltid gjort med satsningar på långbollar till forwards och långa inkast mot målet. Detta reddes ur på bra sätt av killarna.

Tjugonde matchminuten Lerumshörna som boxas bort av Martin Sjöberg i YIS buren, som följs av ett bra Lerums skott i min 24 som han greppar säkert.

Nu haltar Joakim Thornberg rejält och tvingas avbyta matchen. Som ersättare kommer Maoda  Sultani in i matchminut 26. Jämt spel nu men Lerum har lite farligare chanser men inga jättechanser. De fortsätter konstant med långbollar. LIS får till ett friläge efter ca 30 min där skottet åter är högt över.

Snabbe Fredrik Strand på vänsterbacken dribblar sig igenom hemmaförsvaret och får sen på ett bra skott som hemmakeepern räddar snyggt. Detta anfall följs av en snabb Lerums kontring vars skott går tätt utanför målramen igen. Efter 40 min springer en Lerumspelare igenom och nästan ensam med mv så tvingas Jesper Stoltz Hermansson riva ner honom med en solklar varning som följd. En sådan varning är OK tycker jag.

Återkommer till de andra två varningarna för YIS spelare. Mkt farlig frispark nu från ca 20 meter som täcks av muren. Minuten efter fälls en YIS spelare (såg ej vem det var) i samma läge o avstånd från målet. Skottet skjuts av Daniel Lohm och det täcks också av muren.

0-0   i ht. Lerum har fler chanser med sitt raka och långa spel, men killarna krigar på bra tycker jag.

Andra halvleken.

Direkt i inledningen på den andra halvleken får Lerum ett bra frisparksläge efter en knuff i ryggen. Frisparken slås hårt från 19m men ca 50 cm över målet.

Fredrik Strand kommer åter upp med sin snabbhet i dribblar sig igenom hemmaförsvaret men skottet räddas till en resultatlös hörna. Detta i ca 55:e matchminuten. Vinden tilltar nu också och det blir än mer svårspelat, men solen o varmluften håller åskådarna på plats varma.

Så kommer då chansen när YIS ska ledningen tror man. Det blir en trippelchans mitt i den andra halvleken, avslutningsskottet från Lohm går tyvärr över målramen.

Spelet blir tuffare allteftersom men dagens domare Luke Perparim med sina medhjälpare från Halmstad gör ett bra jobb. Så får då Tobias Sanne en varning för tjöt i min 70. Mkt onödigt tycker jag och detta kommer säkert inte att upprepas av den gode Tobias.

1-0 kommer då på en av Lerums många hörnor som nickas i mål av Lerums Markus Hansson. Vem missade markeringen och hur skedde det hela. Vem gjorde/ gjorde inte sitt jobb vid hörnan eller vad som gick snett bör redas ut så denna miss inte upprepas vid kommande matcher. Detta i den 75 minuten.

I den 75 minuten går Victor Andersson ut pga skada och ersätts av Goran Mihajlovic och YIS har nu två man som anfallare resten av speltiden. Ytterby tvingas satsa hårdare framåt nu. Fabian Andersson byts och ersätts av Markus Johansson i min 82 (nyförvärvet från Skärhamn).

En andra onödig ostskiva för YIS drar Mattias Thornberg på sig för tjat i min 87. Man måste hålla käften i dessa lägen. Enda förloraren är det egna laget. Mkt tänkvärt!!!!!!

I den 88:e minuten kommer då en bra Ytterbychans till kvittering efter ett fint anfall. Nye Markus Johansson avslutar med en bredsida som Fredrik Mellberg i hemmakassen slänger sig i högerhörnet på och räddar. Nu tvingas det än mer till chansningar och som följd av det gör Lerum 2-0 i sista ordinarie matchminuten på ett fint skott av Felix Martinsson i målvakten vänstra hörna.

På övertid får Lerum ännu ett läge som Martin Sjöberg räddar på ett bra sätt.

Sammanfattning av matchen:

Lerum vinner trots allt rättvist-skapar några fler chanser-tuffa tunga spelare att möta kändes det som från kanten. Men det kändes ändå lite grann från kanten som att en pinne kunde räddas idag på bortaplan. Men det får bli tre poäng istället kommande fredag borta mot IK Virgo!!!!

Några ord med tränaren Anders Thornberg efter matchen:

Vad säger du om matchen? Matchbilden det förväntade eller?
- Nej vi blev lite väl nertryckta och kom inte upp i vårat anfallsspel. De slog mkt mer långbollar än vad jag trodde.

Några som får överbetyg?
-Vårt mittbackspar Jesper Stolt Hermansson och Jonas Gabrielsson ska ha extra beröm men flera spelare varvade och gjorde bra ifrån sig under matchen.

Såg att några spelare skadade sig och fick utgå. Allvarligt eller?
-Inget allvarligt med Joakim tror jag. Han tränar säkert igen på måndag eller tisdag. Är lite oroligare för Victor Anderssons skada.

Inget att deppa över resultatet då det snart är dags för en ny fight mot IK Virgo eller hur?
-Nej absolut inte!!! Vi knyter näven och kommer igen. Ingen var nöjd med detta.